Bon appetine in HLN

Gepubliceerd op 23 januari 2023 om 18:49

Bakkerin draait broodoven dicht en wordt barista: “Met Bon Appetine mikken op fijne delicatessen en heerlijke koffie”

Bon Appetine is de naam van de delicatessenzaak en koffiehuis dat Ineke Demeyer (43) opent aan de Onderstraat. Het is een ommekeer in een bekend pand: tot drie maanden geleden draaiden Ineke en haar broers hier nog mee in de bekende bakkerij van hun vader. Een paar dagen voor de start kijken we al even binnen.

Bakkerij Demeyer was al meer dan zeventig jaar een vaste waarde in Gavere. Het was Gerard Demeyer die er in 1960 zijn eerste broden bakte. De tien jaar ervoor was zijn bakkerij gevestigd op de Markt. Zoon Kris nam in 1985 de zaak over en ging zich meer en mee toeleggen op zelf gecreëerde delicatessen. “Pralines, paaseieren, truffels en andere chocoladeproducten werden mijn specialiteit. Onze bakkerij werd ook de bakermat voor streekproducten die de gemeente Gavere een toeristische uitstraling gaven en geven. Het zandkoekje Valeir, genoemd naar het standbeeld van de Genste krijger op de Markt, was de eerste. Daarna volgden onder meer de Flupke-Fonteinespeculozen en de Valeirpralines”, blikt Kris terug.

 

In zijn bakkerij draaiden zijn zonen Koen en Bart en dochter Ineke mee. “En we zijn al die tijd natuurlijk ook brood blijven bakken. Maar we moeten daar niet flauw over doen: een broodbakkerij kan tegenwoordig niet meer renderen. Almaar meer mensen kopen brood in het grootwarenhuis. Het is makkelijker. Daar zijn nu ook de torenhoge energiekosten nog bijgekomen”, getuigt Kris.

Snelle metamorfose

Toen hij enkele maanden geleden besliste om met de zaak te stoppen, vonden zijn zonen dat hét moment om op professioneel vlak een andere weg op te gaan. Verder brood blijven bakken, was nu ook niet meteen wat dochter Ineke wilde doen. “Ik wou de zaak eigenlijk al langer omvormen naar de delicatessenzaak en een koffiehuis”, vertelt ze.
En die metamorfose ging wel heel snel. “Op 2 november vorig jaar hebben we de bakkerij gesloten en de dag nadien zijn we al begonnen met de afbraak van het hele interieur. Op drie maanden tijd hebben we het pand verbouwd tot een koffiehuis”, toont ze trots.

Ontbijt op reservatie

In Bon Appetine verkoopt Ineke uitsluitend delicatessen, zelfbereide chocoladespecialiteiten en streekproducten. De zaak heeft ook een fraai uitgevoerde verbruikszaal. Bon Appetine is geopend op maandag van 9 tot 13 uur, van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur en op zaterdag van 8 tot 15 uur. Op zaterdagochtend is ontbijt op reservatie mogelijk.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.