In het pittoreske Dikkelvenne ontluikt een opvallend bedrijf dat niet alleen koffieliefhebbers betovert, maar ook een diepgewortelde passie voor duurzaamheid uitdraagt. Koffiebranderij Ooja, geleid door het toegewijde duo Tom en Annelies, heeft met volle overgave het merk ‘ooja’ in het leven geroepen. Hun missie? Hoogwaardige en smaakvolle producten toegankelijk maken voor eenieder, zelfs in het geval van intoleranties.

Het resultaat van hun toewijding is een uitgebreid assortiment aan allergenenvrije, biologische chocoladeproducten van Belgische oorsprong, vrij van geraffineerde suikers en E-nummers. Bij Ooja ligt de nadruk op het bieden van kwaliteit zonder concessies te doen aan de gezondheid. Een opvallende creatie uit hun assortiment is de beestick, een innovatieve chocoladestick met slechts drie ingrediënten: cacaomassa, cacaoboter en een vleugje honing om de bitterheid te verzachten. Het herkenbare bijtje in hun logo vangt perfect de harmonie tussen chocolade en honing, de essentie van hun producten.

Achter de intrigerende naam ‘ooja’ schuilt een ontroerend verhaal, geweven door de namen Maya, Olivia en Renée. Terwijl Tom en Annelies hun recept perfectioneerden, proefden Renée (toen 2 jaar oud), Maya (grote zus) en Olivia (middelste zus) dagelijks na schooltijd warme chocolademelk. Uit deze smakelijke experimenten ontstond de naam ‘ooja’, een schattige fonetische vertolking van het woord ‘Olivia’, dat Renée destijds nog niet kon uitspreken.

De hartverwarmende slogan van Ooja, ‘For a cup of happy coziness’, reikt verder dan slechts een leuze. Het vormt de inleiding tot een uitgebreid assortiment. Naast de verrukkelijke chocoladesticks biedt Ooja ook zachte en verfijnde koffie, geproduceerd in hun micro-koffiebranderij aan de rand van de Vlaamse Ardennen. In 2021 hebben Tom en Annelies zich gewaagd aan ‘Specialty koffie’, een term die staat voor hoogwaardige koffiebonen, een zorgvuldig brandproces en een onweerstaanbaar eindresultaat.

In een tijd waarin koffieliefhebbers verlangen naar verfijning boven bitterheid, heeft Ooja zich gevestigd als pionier in de wereld van Specialty koffie. Deze benadering, waarbij elk onderdeel van de koffieketen - van struik tot barista - van essentieel belang is, getuigt van hun toewijding aan kwaliteit, respect voor producenten en een eerlijke prijsstelling.

Koffiebranderij Ooja illustreert op voortreffelijke wijze hoe een bedrijf kan floreren met een gedegen focus op duurzaamheid en eerlijke handel. Hun passie voor koffie en betrokkenheid bij de lokale gemeenschap maken Ooja niet alleen een waardevolle toevoeging aan de lokale economie, maar ook een baken van inspiratie voor bedrijven die streven naar een positieve impact op mens en planeet. Bij Ooja gaat het niet alleen om koffie, maar om een heerlijke symfonie van passie en duurzaamheid.